Filtrul DPF

Dacă aveți o mașină diesel, un lucru despre care ar trebui să știți este filtrul DPF și modul în care funcționează.

Filtrul de particule joacă un rol important în modul de funcționare al mașinilor diesel. Dacă nu îl întrețineți, este posibil să alegeți cu o serie de consecințe grave și costisitoare. 

Aici sunt câteva informații de bază despre filtrul de particule:

Ce sunt filtrele de particule? 

Dacă ați avut contact cu lumea mașinilor diesel, probabil că vă întrebați ce este un filtru DPF/FAP.

Un DPF/FAP sau un filtru de particule este un tip de dispozitiv de tratare al gazelor de evacuare. Acesta poate absorbi particule precum cele de cenușe sau funingine. Un DPF/FAP conține un substrat făcut din material ceramic care formează o structură similară cu fagure de miere.

Filtrul DPF
Filtrul DPF pentru o mașină

Pentru a reduce emisiile mașinilor diesel, filtrul de particule interceptează și adună funinginea de la gazele de evacuare, aceasta fiind arsă din când în când pentru a regenera filtrul. Procesul de regenerare se referă la arderea funinginii care se strânge pe filtrul și previne eliminarea gazelor nocive precum și a fumului negru care se elimină de obicei atunci când mașinile diesel accelerează.

Producătorii de motoare din ziua de azi folosesc filtrul DPF/FAP pentru particule pentru a respecta standardul pentru emisii EPA 2007.

Citește și următorul articol: Semnele care prevestesc că mașina are nevoie de reparații la suspensie

Efectele unui filtru DPF/FAP înfundat

Există momente în care filtrul de particule se poate înfunda din cauza călătoriilor scurte la viteză mică. O mașină care rulează la viteză mică pe distanțe scurte nu întrunește condițiile pentru auto curățarea filtrului.

Video: Filtru de particule – diesel dpf

Un filtrul DPF/FAP se mai poate înfunda și din cauza faptului că nu a fost întreținut. Durata de viață a unui filtru depinde de modul în care a fost tratat. Filtrul se poate înfunda rapid dacă nu este întreținut corespunzător. În plus, el se mai poate înfunda și din cauza modificărilor efectuate asupra performanței mașinii, tipului incorect de ulei utilizat, combustibilul de proastă calitate sau folosirea mașinii frecvent având puțin combustibil la bord.

Cum vă puteți da seama că filtrul este înfundat? De obicei, dacă filtrul este înfundat sau sistemul dă o eroare, se va aprinde un beculeț galben pe bord. Beculețul poate fi diferit în funcție de producător. Odată ce s-a aprins, înseamnă că e posibil să aveți un filtru DPF/FAP înfundat și trebuie regenerat în curând.

La fel cum filtrul se ocupă de două tipuri principale de particule, există și două moduri de a-l curăța. Regenerarea sa poate curăța funinginea prin transformarea carbonului în dioxid de carbon. Pe de altă parte, cenușa se elimină demontând filtrul și curățându-l folosind un aparat cu aer comprimat.

Secretul întreținerii filtrului DPF/FAP este de a vă asigura că se regenerează singur odată ce se umple de funingine și se aprinde beculețul de pe bord. Regenerarea poate fi activă sau pasivă.

Căptușeală pentru portbagaj

Cum să alegeți cele mai bune căptușeală pentru portbagaj

O căptușeală pentru portbagaj este un covor sintetic conceput pentru a vă proteja portbagajul de mizerie și umezeală. Este și o protecție pentru covoarele din mașină. Prin urmare, dacă aveți o mașină, vreți și cel mai bun preș pentru portbagaj. Aveți numeroase opțiuni din care să alegeți atunci când vine vorba de căptușeli. Puteți alege un preș universal sau unul personalizat.

De admin